Evadarea din Capitală

Ce faci când știi că ai 5 zile libere? Stai acasă și te relaxezi, vizitezi muzee, mergi la ștrand sau fugi din orașul în care stai, nu? În vacanța de 1 iunie, eu am ales ultima variantă, să încui ușa și să plec departe…până la Oradea.

De ce am ales acest oraș, poate vă întrebați, ei bine, Oradea este pentru mine a doua casă, aici mi-am petrecut o parte din copilărie. M-am trezit devreme, am luat un mic dejun ușor, m-am urcat în mașină și dusă am fost.

Până la Oradea sunt cam 600 km de parcurs, asta ar fi cam 10 ore de drum cu opriri cu tot. Am ales ruta Valea Prahovei, Sighișoara, A3 pentru că este o zonă mai pitorească și având în vedere că era o sărbătoare legală, nu prea circulau TIRuri, deci, traficul va fi mai ușor.

Am să vă prezint pe scurt lista locurilor vizitate pe durata călătoriei:

 • Cetatea Rupea unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezări omenești datând din paleotic și neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentară datează din anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicată: bazaltul.Cetatea Rupea, ridicatǎ pe Dealul Cohalmului, dominând de sus orașul, a fost construitǎ și extinsǎ în secolele al XIV-lea– al XVII-lea, ca cetate și refugiu pentru satele din împrejurimi. În prezent este în stadiu de ruinǎ. Curtinele formează 4 incinte, fiind întărite din loc în loc cu turnuri poligonale, circulația fiind controlatǎ de mai multe porți interioare care compartimenteazǎ ansamblul fortificat. Incinta centralǎ este prevăzută cu un reduit și cu o capelă.
 • Oradea mai demult Oradea Mare, este municipiul de reședință al județului Bihor, Crișana, România. Se află în vestul României, pe râul Crișul Repede, în imediata apropiere a frontierei cu Ungaria.
  De secole, municipiul Oradea a reprezentat un punct important de referință pentru zonă, fiind cel mai important centru cultural și comercial. În Evul Mediu, în Cetatea Oradiei exista un observator astronomic, iar astronomii care lucrau acolo foloseau meridianul Oradiei ca meridian de 0°.
 • Mănăstirea Ursulinelor din Oradea se află în cartierul Olosig. Biserica mănăstirii poartă hramul Sfânta Ana. Inițial a avut o clopotniță din lemn. Clădirile mănăstirii au fost ridicate spre nord, între anii 1772-1774, în stil baroc. În 1858 au fost extinse anexele, iar fațadele au căpătat forma neogotică pe care o au până în prezent.

  În anul 1765 canonicul István Szenczy a reușit să aducă la Oradea călugărițe ursuline din Cașovia. Școala acestora a funcționat la început ca școală primară. În anul 1774 s-a terminat construcția bisericii ordinului ursulinelor (lângă intrare, pe o placă de marmură, este indicat nivelul la care a ajuns apa în inundațiile din 1851). În 1856 a devenit școală pedagogică, iar la sfâșitul secolului al XIX-lea liceu de fete. După anii regimului comunist, ordinul ursulinelor a recăpătat dreptul de proprietar asupra clădirii în care în prezent funcționează Liceul Teoretic „Ady Endre”, cu predare în limba maghiară

 • Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea. Palatul a fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakob, în stil secession. Antreprenorul lucrării a fost Ferenc Sztarill. Pe locul acestei clădiri s-a aflat palatul Arborele Verde, care dispunea de o sală ce găzduia manifestările culturale și politice.

  Clădirea este de colț, cu parter înalt și patru etaje, format din două corpuri între care se găsește un pasaj vitrat cu acces spre str. Independenței, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri. Fațada principală dinspre Piața Unirii este asimetrică, fiind formată din două corpuri mari, inegale, ce relevă cel mai bine stilul secession. Fațada corpului din str. Independenței este mai ordonată și sobră. Motivul central îl reprezintă un corp ieșit, impărțit în două registre, care se termină în atic trilobat, având un vitraliu în timpan. Vitraliul cu vulturul negru, devenit o emblemă a ansamblului, a fost executat în 1909, în atelierul orădean Neumann K.

  Palatul Vulturul Negru este cea mai importantă clădire a stilului său, din Oradea. Clădirea este multifuncțională, cuprinzând, la vremea inaugurării, cazino, hotel, birouri, restaurant, grupate în trei corpuri asimetrice. În prezent, în clădire funcționează multe cluburi, cafenele, restaurante si birouri Digi, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a Oradiei.

 • Biserica cu Lună, cunoscută și sub denumirea Catedrala Adormirea Maicii Domnului, este o biserică creștin-ortodoxă aflată în Oradea, construită între anii 1784-1790. A fost denumită astfel datorită unui mecanism unic în Europa, aflat pe turla bisericii, care are menirea de a pune în mișcare o sferă cu diametrul de 1 m, de forma lunii, vopsită jumătate în negru, jumătate în auriu. Această sferă se deplasează după mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului și arată, prin rotirea sa, toate fazele Lunii.

Mai jos aveți și un video despre această călătorie și dacă doriți să călătoriți alături de mine, nu uitați să dați  1391840309.png canalului de YouTube, să dați 2015-10-21-1445455426-5159507-facebook_like_button_big.jpeg paginii de Facebook, și să mă urmăriți pe Instagram_App_Large_May2016_200 și wordpress-customisation-services-nz.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s